דף הבית » השפעת ההזדקנות על בעיות דיבור ושפה

השפעת ההזדקנות על בעיות דיבור ושפה

בעיות דיבור ושפה בגיל הזהבבעיות שונות ולא צפויות מתחילות להתרחש עם הגיל. כך למשל, קשישים רבים נתקלים בבעיות דיבור ושפה אשר לא בהכרח היו שם קודם לכן. או בעיות כאלו שגם אם נתנו אותותיהם בגילאים צעירים יותר, כעת מופיעות ביתר שאת.

בעיות אלו מקשות על התקשורת עמם, ומעוררות תחושות תסכול הנובעות חוסר יכולת הבעה עצמית שוטפת. מצד שני, ישנם גם פתרונות אשר יכולים להקל על ההתמודדות עם הקשיים בדיבור והשפה.

קשיי שפה ודיבור בגיל השלישי

מבחינה פיזיולוגית, ככל שאדם מזדקן, הוא מתחיל לפתח קשיים הקשורים במערכות הגוף השונות. השרירים אינם מתפקדים היטב, הזיכרון פחות צלול ולעתים המילים כמו נתקעות או נעתקות. כך גם עלולות להופיע תופעות כגון גמגום, יובש בפה ובמיתרי הקול או הגרון, עייפות המקשה על התקשורת, וכדומה.

שיחה שוטפת, דבר אשר בעבר היה נעשה בקלות וללא מאמצים מיוחדים, עלולה להיות לפתע מעייפת עד מתישה, חסרת בהירות, תקועה או מקוטעת, ולעתים גם עם בעיות קוגנטיביות המקשות על זרימת השיחה או שמירה על קוהרנטיות בה. לצד תופעות פיזיולוגיות אלו, ישנם גם קשיים הקשורים יותר בפגיעה בקוגניציה כאמור, או בזיכרון עצמו.

למשל, בעלי שפת אם זרה שדיברו עברית לאורך השנים, עלולים להיות קשיים באוצר מילים הולך ומתדלדל, תחביר פגום, וכדומה. כמובן שתופעות אלו יכולות להתרחש בכל אדם, גם אם זו שפתו העיקרית. יכולה גם להיות התערבבות של שפות. תצורה שלישית של קשיים עלולה להתרחש כשמחלות או הפרעות שונות מופיעות ומשפיעות ישירות על מרכז השפה במוח כגון אפזיה, או באופן נרחב יותר כגון אלצהיימר.

בעיות כגון אמירה של דבר אחד והתכוונות לדבר אחר, חוסר מודעות או יכולת לשלוט במרכז השפה ובדברים הנאמרים, ולעתים אף חוסר יכולת לדבר או לתקשר באופן קוהרנטי,גם אם החשיבה והתפיסה נותרות צלולות וברורות. קשיים הקשורים בדיבור ובשפה יכולים להכביד מאוד על הקשיש ובני משפחתו, או סביבתו הקרובה.

הם עלולים לתסכל, לפגוע בדחף או המוטיבציה לפעול ולתקשר עם הסביבה, ובאופן כללי יכולים להתיש ולהקשות על פעולות יומיומיות והתנהלות תקינה. כיום ישנו מגוון פתרונות או שיטות התמודדות אשר יכולות להקל אם לא לפתור את הבעיה הספציפית עמה אתם נתקלים, וחשוב להכיר ולחפש את המענה הנכון ביותר למקרה המדובר.

פתרונות לבעיות דיבור ושפה

תחילה, חשוב לגלות סבלנות והבנה באשר למצבו האישי של הקשיש. זו איננה סיטואציה פשוטה עבור אף אדם, ומעבר לכך שהיא עלולה להיות מתסכלת ביותר עבור הסביבה הקרובה המנסה לתקשר עם הקשיש. זהו מצב מתסכל במיוחד עבור אותו קשיש.

התחושה המייאשת המלווה את כך שהגוף לפתע "בוגד" בך, אינו מסוגל לתפקד למרות ניסיונותיך, עלולה להיות קשה יותר מאשר הקושי הספציפי בדיבור. הקשבה, כוונה טובה ורגישות לצד סבלנות יכולות לעשות את כל ההבדל בין התמודדות בריאה עם מוטיבציה, לבין התקלות חוזרת ונשנית בקושי בלתי מתפשר.

ישנם מגוון פתרונות בשוק אשר יכולים להקל על ההתמודדות עם בעיות דיבור ושפה:

קלינאי תקשורת

פרקטיקה זו, המוכרת מזה שנים רבות, לרוב מוזכרת בהקשר של ילדים ונוער אשר זקוקים לפתרון בנוגע לבעיות שפה ותקשורת. אך בשל ההכרה ההולכת וגוברת בצורך בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי, קלינאי תקשורת מטפלים בקשישים, ומסייעים להם באופן ניכר להתגבר על בעיות שונות הקשורות בעיקר בדיבור ותקשורת.

קלינאי תקשורת יכולים לשפר באופן ניכר את יכולתו הפגומה של הקשיש לתקשר, ולהתגבר או להתמודד עם קשיים שונים בתחום זה.

תקשורת בריאה ויומיומית, לצד חיי חברה

אחד הקשיים מהם סובלים קשישים רבים הוא ניתוק או הסתגרות. כשאדם מסתגר ואינו נמצא בתקשורת בריאה עם חברים ובני משפחה, תתכן לעתים פגיעה גם ביכולותיו התקשורתיות לאורך זמן.

לכן חשוב לנסות ולשמור על קשר רציף, יומיומי, המדרבן שיח פתוח, עניין הדדי, ולשמר את חיי החברה של הקשיש ככל הניתן. באופן כללי, הדבר יכול רק להיטיב עם מצבו הכללי.

טיפול רפואי – ישנן בעיות שפה ודיבור אשר נובעות בעקבות גורם בריאותי. למשל, ענייני יובש בפה ובאזור הגרון, שינויים פיסיולוגיים בגוף המזדקן, ולעתים גם עניינים חמורים יותר כגון אירוע מוחי או התפרצות מחלה. על כן חשוב לא להזניח ולבדוק האם ישנו עניין פיזיולוגי אשר יכול להיות פתיר באמצעות טיפול רפואי או תרופתי נכון.

בעיות מוטוריות – לעתים המקור לבעיות בדיבור ובשפה קשורות בבעיות מוטוריות המתרחשות בגילאים מבוגרים. קלינאי תקשורת יכול להקל בכך, וכן תרגול ועבודה עם הקשיש, בהנחייתו של קלינאי, תוך גילויי סבלנות ונחישות בריאים מצד בני המשפחה.

ישנם עוד פתרונות שונים ומגוונים, ורצוי להתייעץ עם הצוות המטפל בדיור מוגן, או עם רופא גריאטרי ובעלי מקצוע שונים בתחום. המודעות כיום לבעיות דיבור ושפה גבוהה בהרבה מימים עברו, ובהחלט ניתן לעשות משהו כדי להקל על מצבו של הקשיש ולאפשר תקשורת תקינה יותר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר