סוכרת – יועצים לעת זקנה
בסוכרת היא מחלה מטבולית המתחלקת לשתי קבוצות: סוכרת נעורים וסוכרת מסוג 2 הנקראת גם סוכרת מבוגרים. שתי הקבוצות שונות זו מזו, הן במקור הבעיה ובשיטות הטיפול.
סוכרת המתגלה בקרב בני גיל הזהב, מתבטאת בייצור יתר של אינסולין, כתוצאה מסבילות הגוף לאינסולין. הסוכרת בגיל הזהב קשורה גם לסיכונים גדולים יותר של מוגבלויות הקשורות למשימות יומיות וניידות. קשישים חולי סוכרת הפכו לנכים בשיעור כפול מקשישים שאינם סוכרתיים. קיימות סכנות לנפילות ושבירת הירך ולפיתוח מחלות עורקים.
גורמים להופעת סוכרת בקרב בני גיל הזהב
שכיחות מחלת הסוכרת עולה ככל שאדם מתבגר. בנוסף, תזונה עשירה משפיעה גם היא על אפשרות פריצת המחלה. ככל שאנשים אינם מקפידים על בריאותם ואינם פעילים מבחינה פיזית, כך מתדרדר מצבם הבריאותי. תאי השומן בגוף, הכבד והשריר, מפתחים אי סבילות לאינסולין. ככל שמתקדמת המחלה, תאי הבטא בלבלב מתמעטים ומתקשים להילחם בעומס הסוכר הנמצא בדם. לסוכרת יש גם מרכיב חזק של גנטיקה ותורשה. חולה סוכרת בגיל הזהב הוא בדרך כלל בעל היסטוריה משפחתית דומה. בשל הסכנה והשכיחות של תופעת הסוכרת, השתנו ערכי הסוכר במשך השנים. למידע נוסף על סוכרת באתר tevalife
טיפול בסוכרת לבני גיל הזהב
כאשר מתגלה אצל אדם בגיל הזהב סוכרת, מומלץ לו להיעזר בתזונה מאוזנת. הוא יופנה לתזונאית אשר תייעץ לו בדבר צריכת המזונות האסורים והמותרים. בנוסף, יומלץ לו להפחית ממשקלו. במקרה בו תוצאות איזון הסוכר בגוף המבוגר לא יהיו משביעות רצון, יומלץ גם על תוספת של טיפול תרופתי. הרופא צריך לבדוק את מכלול התרופות אותן נוטל הקשיש, על מנת להימנע מתגובות בין תרופתיות, אשר עלולות לגרום להיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה), המהווה סכנת חיים.
הטיפול התרופתי אותו יקבל המבוגר יהיו תרופות מסוג נובונורם או גלוקופאג', המיועדות לבני גיל הזהב. מעבר למתן הטיפול השוטף, יש לעודד את החולה לגלות ערנות ומודעות לכלל הסיבוכים והסיכונים הפוטנציאליים. כך למשל, יש לעודד את המבוגר להקפיד על ביצוע פעילות גופנית סדירה, לשמור על אורח חיים בריא ולבצע בדיקות גופניות מקיפות באופן קבוע. התרופות הניתנות לחולי סוכרת בגיל הזהב מאפשרים כניסת גלוקוז לתאי הגוף. ברוב הפעמים, יצטרך המבוגר לקבל בהמשך הטיפול גם אינסולין.
הסיכונים הכרוכים בסוכרת בגיל המבוגר
החשיבות הרבה במחלת הסוכרת הפורצת בקרב בני גיל הזהב, היא הטיפול המאזן את רמות הסוכר. מחלה אשר אינה מטופלת, עלולה להביא לסיבוכים רבים ואף למוות, במקרים קיצוניים. בנוסף, הנזקים אותם מביאה הסוכרת בגיל הזהב עלולים לכלול אי ספיקת כליות, מחלות לב, פצעי לחץ, שבץ, נמקים בכפות הידיים וברגליים, העלולים להביא גם לכריתת רגליים. סיכון נוסף עליו מדווחים אנשים בגיל הזהב הסובלים מסוכרת הוא ירידה מואצת ביכולת המנטאלית.
תסמינים למחלת הסוכרת
התסמינים הנפוצים ביותר לסוכרת הינם:
- עליה בצמא
- עליה בשכיחות מתן השתן
- עייפות כרונית
- עליה בתחושת הרעב
- ירידה במשקל
- הפרעות בראיה
- ריח של אצטון הנודף מהשתן או מהפה
- כאבי בטן
- בחילות והקאות
התסמינים להתפתחות סוכרת בגיל הזהב אינם מתגלים באופן מיידי ובדרך כלל לוקח יותר ממספר חודשים עד שמגלים את המחלה. תוצאות מחלת הסוכרת בגיל הזהב גורמות לליקויים פיזיים ולדאגה גדולה בגלל ההשלכה על איכות החיים, אובדן העצמאות, והזדקקות למטפלים. הטיפול בהם מורכב הן בשל הצורך במתן התרופות הקבוע, והן בשל הסכנה שמחצית מהמבוגרים חולי הסוכרת יהיו נכים. רופאים צריכים להיות מודעים להשלכות התפקודיות של סוכרת בקרב בני גיל הזהב, ולתעדף מתן טיפול אישי לחולה.