דף הבית » פצעי לחץ

פצעי לחץ

פצעי לחץאחת הבעיות הבריאותיות הקשות של אנשים קשישים היא תופעת פצעי הלחץ. אלו הם פצעים פתוחים (בדרגות חומרה שונות) אשר נוצרים במצבי ישיבה או שכיבה ממושכות, שאלה הן פעולות חוזרות ונשנות של הפעלת כוח מסוים על שטחי עור ספציפיים.

אותו שטח עור עליו מופעל הלחץ עלול לסבול מפצעי לחץ. זוהי אינה תופעה חדשה כלל, ואפילו היום, עם התקדמות הרפואה, עדיין אנשים רבים המאושפזים זמן רב בבתי חולים במצבי שכיבה, סובלים מכך.

גורמים להיווצרות פצעי לחץ

פצעי לחץ נוצרים ממצבים בהם לחץ מסוים גורם לחוסר אספקה של חמצן לרקמה בגוף (איסכמיה) שבסופו של דבר מוביל לנמק באזור. מקור הלחץ שמופעל הוא במשקל גוף האדם, ומצבי איסכמיה מתהווים כשהלחץ עובר את הלחץ התוך נימי שבגוף. הרקמות בגוף האדם עמידות בלחצים גדולים ביותר אשר מופעלים עליהן, אך לפרקי זמן קצרים בלבד ולא לזמן ממושך של ימים ושל שבועות.

מרבית המקרים של פצעי לחץ נוצרים כאשר האדם סיעודי – שוכב במיטה זמן ממושך וגופו נוגע בסדין או שהוא יושב בכיסא גלגלים מבלי לנוע, או כאשר העור בא במגע ממושך מאוד עם משטחים אחרים המוגדרים כגוף זר.

הרקמה הראשונה שעלולה להיפגע תוך כדי תהליך של היווצרות פצעי לחץ היא רקמת השריר, מכיוון שהיא הרקמה אשר צורכת את כמות החמצן העיקרית בגוף. השריר עלול לפתח נזקים חמורים ביותר, שכמעט ולא ניתן לטפל בהם, בתוך פחות משעתיים מהרגע שבו הופעל הלחץ על האזור בגוף. את הנזק החמור ניתן יהיה לראות רק לאחר עשר שעות נוספות, כאשר הוא ישתקף מבעד לעור.

המצב יכול להיות חמור עוד יותר כשמערכת החיסון של הגוף מזהה את הנמק שנוצר ואת חוסר החמצן לרקמת השריר. במצב שכזה הגוף מתמלא בגורמים שמגבירים את הדלקתיות ברקמה ולכן הטיפול של הפיכת החולים השכובים (אנשים קטועי גפיים) מצד אחד לצד אחר לצורך החזרת זרימת הדם לרמה התקינה שלה, לא תגרום להחלמה של הרקמה.

גורמים נוספים

פרט לגורם העיקרי להיווצרות פצעי לחץ, ישנם עוד מספר מצבים לכך:
•    עוויתות או התכווצויות- רקמות העור שנמצאות מעל למרפקים המכופפים חשופות מאוד לחבלות ולשחיקה, ולכן הרקמות שתחתיהן פחות מוגנות. כך קורה שפצעי לחץ על כפות הידיים ובין האצבעות היא נפוצה מאוד במצבים אלה.
•    ככל שאיכות העור ירודה, כך גדל הסיכוי להיווצרות פצעי לחץ. מקרים כמו הזדקנות העור, שיתוק או עור רגיש, גורמים לעור לאבד מהעובי שלו וקצב התחדשותו יורד. בסוגים כאלה של עור, המים מתנדפים מעליו והסיכויים לזיהום בקטריאלי גדולים מאוד, מה שעלול לגרום לנמק ולפצעי לחץ.
•    היגיינה לקויה של הגוף או חוסר שליטה ביציאות גורמים להיווצרות פצעי לחץ.
•    תת תזונה גורמת להיחלשות של מערכת החיסון ואנמיה גורמת להקטנת זרימת החמצן לרקמות. שתי הסיבות האלה מגדילות את פגיעות הרקמות וגורמות להאטת ההחלמה מפצעי לחץ.

טיפול בפצעי לחץ

פצעי לחץ ניתנים לריפוי מוחלט גם מבלי שתהיה התערבות כירורגית. טיפול נכון בתופעה כולל הפחתת הלחץ מהרקמה באופן הדרגתי, טיפול בנמק ובזיהום שנוצרו והשגחה קפדנית על הפצע עצמו. כשפצעי לחץ נוצרים מהתכווצויות ומעיוותים, הטיפול הוא תרופתי- באקלופן, דיאזפאם או דנטרולן סודיום.

אם העיוותים נובעים מטיפולים תרופתיים, או אז מטפלים בפצעי הלחץ באמצעים כירורגיים. אם החולה שסובל מפצעי לחץ סובל גם מתת תזונה, הטיפול יהיה על ידי תוספי תזונה שונים שחסרי לגוף כמו ויטמינים וברזל. צריכה תקינה של קלוריות מסייעת מאוד בטיפול בפצעי לחץ, ומומלץ ביותר להקפיד על פעילות גופנית קלה גם אם יושבים על כיסא גלגלים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר