פריצת דיסק בגיל הזהב
פריצת דיסק או צניחת דיסק בין-חולייתי, היא בעיה רפואית הבאה לידי ביטוי בקרע של אחד מהדיסקים הבין-חולייתיים הממוקמים בין החוליות בעמוד השדרה.
הקרע גורם לדליפת הנוזל הג'לטיני שבתוך הדיסק ועשוי לגרום לכאבי גב, כאבים המוקרנים לאזורים אחרים ומגוון בעיות נוירולוגיות. בקרב בני גיל הזהב, פריצת דיסק היא בין הגורמים השכיחים ביותר לכאבי גב.
מה הם הגורמים לפריצת דיסק בגיל הזהב?
לא תמיד ניתן לזהות בבירור את הגורם שהוביל לפריצת הדיסק אך ידוע כי הסיכוי לפריצת דיסק עולה עם ההתקדמות בגילאים. זאת כיוון שבמהלך ההזדקנות, הדיסקים בעמוד השדרה מאבדים באופן הדרגתי את תכולת המים שלהם.
בעקבות כך רמת הגמישות שלהם יורדת והם נוטים להתבקע ביתר קלות. בגדול נהוג לסווג את הגורמים לפריצת דיסק לשתי קבוצות עיקריות. בקבוצה הראשונה כלולים גורמים טראומטיים ובקבוצה השנייה כלולים גורמים הקשורים למאמץ חוזרני ועומס יתר חוזר ונשנה.
בין הסיבות בגינן ניתן לראות שכיחות גבוהה יחסית של פריצת דיסק בבני גיל הזהב, חשוב להזכיר את העובדה שקשישים נוטים לשבת במשך שעות רבות יחסית במהלך היום. כאשר אנחנו יושבים, מופעל על עמוד השדרה המותני עומס רב יחסית וכאשר הישיבה מרושלת, הלחץ יכול להיות גבוה פי שניים מאשר הלחץ המופעל על עמוד השדרה בזמן שאנחנו עומדים.
כמו כן אחד מהגורמים לפריצת דיסק קשור להימנעות מפעילות גופנית, ורבים מהם ממשיכים לשאת משאות כבדים, גם כאשר גופם כבר לא כשיר לעמוד בעומסים. כך, לדוגמה, חלק מהקשישים נוהגים לשאת את נכדיהם לעתים קרובות, תוך התעלמות מאיתותי הגוף. גורמי סיכון נוספים לפריצת דיסק הרלוונטיים לבני גיל הזהב כוללים בין היתר עודף משקל והשמנת יתר, נפילה ועישון.
מה הם התסמינים של פריצת דיסק בגיל הזהב?
בדרך כלל פריצת דיסק תבוא לידי ביטוי בשלב הראשון בכאבי גב. לרוב מדובר בכאבים בגב התחתון ובהחלט יתכן שהכאב יוקרן גם לאזור הרגליים. יחד עם זאת, יתכן שהבעיה לא תגרום לתסמינים כלשהם וכי המטופל כלל לא יהיה מודע לכך שהוא סובל מבעיה כלשהי.
במקרים שבהם הדיסק שנפרץ מפעיל לחץ על עצב השת (העצב הסכיאטי), עשויים להופיע תסמינים נוספים כמו עקצוצים באחת או בשתי הרגליים, חוסר תחושה ברגליים, כאב עמום ומתמשך בגב התחתון, המתפשט לרוב לישבן ולרגליים ועוד. התסמינים משתנים בהתאם לעצבים שעליהם לוחץ הדיסק הפרוץ.
חלק מהקשישים סובלים מבעיות בשליטה על הסוגרים, אחרים סובלים משיתוק או חולשת שרירים וישנם אף מטופלים הסובלים מעוויתות שרירים באזורים שונים בגוף.
כיצד מאבחנים פריצת דיסק בגיל הזהב?
אבחון של פריצת דיסק כולל בדיקה גופנית שבה רופא נוירולוג בוחן את התחושה בגפיים, יכולת ההליכה, חוזק השרירים ותקינות הרפלקסים. בנוסף נהוג לבצע את מבחן הרגל הישרה שבו הרופא מרים כל אחת מהרגליים של המטופל מבלי לכופף את הברך, בזמן שהמטופל שוכב על גבו. לא אחת המטופל יופנה לביצוע בדיקות רפואית על מנת לשלול פתולוגיות אחרות וכדי למקם את הפריצה במדויק (הכוונה היא ל-CT ו-MRI).
כיצד מטפלים בפריצת דיסק בגיל הזהב?
בדרך כלל ההחלמה מפריצת דיסק לא מצריכה טיפול מיוחד שכן תוך שישה שבועות לכל היותר, המטופל נהנה מהקלה משמעותית בחומרת התסמינים. יחד עם זאת, במשך תקופת ההחלמה מומלץ לעשות שימוש במשככי כאבים ותרופות נגד דלקת. מומלץ ביותר להישאר פעילים במידת האפשר ולהקפיד על ביצוע תרגילי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי הגב.
כעשרה אחוז מהמטופלים יזדקקו לטיפול כירורגי הנכנס לתמונה כאשר מופיעים תסמינים נוירולוגיים חמורים, כשהטיפולים השמרניים לא השפיעו על חומרת התמונה הקלינית או כשהמטופל מתקשה ללכת או לעמוד על רגליו.