דף הבית » יועצים לעת זקנה – צוואה וירושה

יועצים לעת זקנה – צוואה וירושה

עוד בזמנים הקדומים העסיקה את האדם הדאגה מה יקרה לנכסיו וליקיריו לאחר מותו. בתקופת הפרעונים, נהגו לקבור עם המנוח את חפציו האהובים ולעיתים אף את חיות המחמד שלו.

אפילו כיום, למרות שרווח המשפט "עם הכסף לא הולכים לקבר", אנשים אינם מנצלים את כל הונם בעודם בחיים, לעיתים בשל הצורך לצבור  הון נוסף עבור עצמם ולעיתים לשם הפיכתם לירושה לאחר מותם. פעמים רבות נעזרים בני גיל הזהב בדמי ביטוח פנסיה אותו חסכו במהלך כל חייהם.

ירושה

ירושה הינה נכסים המכונים עיזבון, אשר נשארו לאחר מותו של בעליהם והועברו ליורשיו החוקיים. כמו כן, היורשים יורשים גם את חובותיו של הנפטר כאשר חובות אלה יכולים להגיע רק עד לשווי הירושה.

ירושה על פי דין

החוק הקובע מי ירש את נכסי הנפטר ובאיזה אופן יחולקו נכסים אלה בין היורשים נקרא ירושה על פי דין. היורשים על פי דין מסודרים באופן אשר נקבע על פי סקרים שנערכו בהתאם לסדר העדיפות של האדם הממוצע במדינת ישראל.

היורש הראשון הינו בן זוגו של הנפטר, כאשר לאחר מכן בא תורם של ילדי הנפטר וצאצאיהם, הורי הנפטר וצאצאיהם ולבסוף סבי הנפטר וצאצאיהם.

חלוקה זו הינה על פי דרגת הקרבה של ראשי אב, כשהעיקרון הקובע את סדר ההיררכיה הינו קרבת הדם בלבד ללא הבדל בין המינים וללא התייחסות להסכמי נישואין.

יורשים אשר נמצאים בקרבת דם זהה, כגון שני אחים או שני סבים, מחלקים את הירושה במידה שווה. ילדיו של ילד אשר נפטר לפני הוריו, מקבלים את ירושתו ומתחלקים בה במידה שווה רק כאשר הנפטר לא הותיר אחריו הורים או סבים וסבתות.

ירושה על פי צוואה

צוואה הינה מסמך הקובע מי ירש את הנפטר ובאילו תנאים. כאשר קיימת צוואה תקפה, יחולקו הנכסים על פיה ולא על פי סדר חלוקת הירושה אשר קובע חוק ירושה על פי דין. כלומר, הוראות הצוואה קודמות להוראת חוק הירושה על פי דין  של מדינת ישראל.

אדם יכול לכתוב צוואתו ללא עורך דין וללא הוצאות כספיות (אולם מומלץ להיעזר בעורך דין לדיני משפחה על מנת למנוע חילוקי דעות בעתיד) לשם כך, יש להקפיד על מספר קריטריונים, כפי שיפורט בהמשך.

הדרכים לעריכת צוואה

קיימות מספר דרכים לעריכת צוואה:

•    צוואה בכתב יד, הכתובה וחתומה בכתב ידו של המצווה, בצירוף תאריך יום כתיבה.

•    צוואה בנוכחות שני עדים, אשר לא חייבת להיכתב בכתב יד אך חייבת לכלול חתימות של העדים ואת הצהרת המצווה לאשר את עדותם.

•    צוואה בפני רשות, המוגשת בכתב או בעל פה לידי חבר בית דין דתי, רשם, שופט או נוטריון. צוואה זו מתבצעת על פי סדר מוגדר של הגשה קריאה ואישור בין המצווה לבין נציג הרשות וכרוכה בתשלום אגרה.

•    צוואה בעל פה, המתאפשרת בנוכחות שני עדים אשר שומעים את צוואת המצווה וחותמים על זיכרון דברים המופקד בבית המשפט. צוואה זו מתאפשרת במקרים בהם אדם נמצא על ערש דווי. במידה ואדם זה מתאושש ממצבו, צוואתו מתבטלת כעבור חודש ימים.

מקרים בהם צוואה אינה תקפה

יש באפשרותו של כל אזרח לכתוב צוואה, למעט קטינים מתחת לגיל שמונה עשרה, מי שהוגדר "פסול דין" עקב ליקוי שכלי או חוסר שפיות ואדם אשר הוגדר כמי שאינו יודע להבחין בטיבה של צוואה עקב אי צלילות הדעת.

כמו כן, צואה אינה תקפה אם לא נכתבה על פי דרישות החוק המלאות. במקרים בהם בית הדין או אדם פרטי יטען כי הצואה אינה תקפה יהיה עליו להוכיח עובדה זו.

לסיכום, עריכת הצוואה הינה זכות המאפשרת לאדם לקבוע מי יהיו יורשיו. במידה וקיימת צוואה יחולקו נכסיו של הנפטר על פי הוראת צוואה זו. במידה ולא תהיה הצוואה, יחולקו נכסיו על פי חוק ירושה על פי דין.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר