דף הבית » ליווי רוחני לבני הגיל השלישי והרביעי

ליווי רוחני לבני הגיל השלישי והרביעי

מציאות חייו של כל אחד מאיתנו רצופה רגעים טובים ורגעים פחות טובים. לכולנו יש תקופות של שגשוג (יחסי יותר או יחסי פחות) וגם תקופות של שפל. אך רק בשנים האחרונות התחלנו, כחברה, לתת את הדעת על המצוקות והקשיים הרוחניים המלווים, ככלל, רבים מבני הגיל השלישי. 

למעשה, עם העלייה בתוחלת החיים, אפשר אף לדבר ללא כחל ושרק על מיני בעיות המלוות את בני הגיל הרביעי. אין מדובר רק על הממד הפיזי, גופני, בריאותי, מדובר לא פחות מכך, ולפעמים גם יותר, על הממד הרגשי, מוסרי ורוחני. 

מהו הליווי הרוחני?

נקדים ונאמר בפה מלא, ליווי רוחני איננו נחלתם של מבוגרים בלבד. אך למבוגרים הוא נחוץ מאוד, מסיבות שנעמוד עליהן בהמשך המאמר. ועוד דבר חשוב לומר – זה גם לא שאלה של חילוניות או דתיות. יחד עם זאת, אין ספק שכיום לציבור חילוני, שגדל על ערכי המדע והמערב, יש פחות נגישות לליווי רוחני בצורה המסורתית של המילה. כאשר נוסיף לכך את העלייה הדרמטית בתוחלת החיים ואת הרצון הטבעי לשפר את החוויה הרגשית לא פחות מאשר את הבריאות הפיזית, נבין את הרקע לצמיחת הליווי הרוחני במובנו הנוכחי. 

בתקופתנו, הליווי הרוחני הגיע כהתפתחות טבעית משלושה כיוונים (לפחות). כיוון ראשון, צורך. בעוד כמה שורות נעמוד על הצורך של בני הגיל השלישי ורביעי באותו שירות חשוב. כיוון שני זמינות. יש בנמצא לא מעט אנשי מקצוע שכבר עברו בהצלחה הכשרה והסכמה כמלווים רוחניים, בפרט עבור האוכלוסייה המתבגרת. כמו כן, זוהי התפתחות טבעית ביחס למקובל בעולם. במדינות המערב זהו תחום ידוע, מקובל שכבר נחקר כ-10 שנים ויותר. 

הסיבות לליווי רוחני בגיל השלישי והרביעי

הצורך בליווי רוחני הוא בראש ובראשונה צורך אישי פנימי, מובהק. הצורך הזה עשוי להיות ברור מאין כמוהו לקשיש עצמו אך לפעמים הצורך מובהק וגלוי לעין אף יותר, בעיני המקורבים או הקרובים. מטפלים, עובדים סוציאליים, קרובי משפחה, מנהלי בתי אבות, כל אלה עשויים לעודד פניה אל מלווה רוחני. הצורך בליווי רוחני עשוי להגיע בעקבות מציאות כדוגמת:

  • משבר בריאותי – התדרדרות מתמשכת או מהירה במצב בריאותי. לעיתים לא קיים צפי לשיפור משמעותי וצפויה אף ירידה נוספת. 
  • אובדן יכולות פיזיות, או קוגניטיביות – ירידה ביכולת ניידות, אי שליטה בסוגרים, דמנציה, אשר מביאים לתחושה של בגידת הגוף וחוסר תכלית. 
  • בדידות – תחושה של ניתוק מקשרים חברתיים, בשל אנשים שהלכו לעולמם או שבעצמם הפכו למוגבלים. פטירה של קרובי משפחה ומכרים. לעיתים עולה תחושה של ניתוק אפילו מבני משפחה שפחות זמינים. 
  • תחושת חוסר ערך – של מי שכבר לא נמצא במעגל הפרודוקטיבי של גיל העבודה. חווים קושי להתמודד עם מציאות שבה מי שנחשב לגורם משמעותי בחברה, מנהל, איש מקצוע, בעל ייעוד ברור, לא מרגיש תורם. 
  • צורך בתכלית – רבים מגלים בגיל מבוגר את מה שלא היו ערים לו בשלב מוקדם יותר. הצורך בתכלית לקיום, מענה לשאלות עמוקות, אישיות, מוסריות, חברתיות. 

ליווי רוחני – מה בעצם עושים?

ליווי רוחני לגיל השלישי והרביעי שואב את מקורותיו מכיוונים רבים, בין היתר, ממקצועות הבריאות ורפואת הנפש, מעבודה סוציאלית ופסיכולוגיה (בפרט פסיכולוגיה חיובית) וממדעי הזיקנה. אכן, רבים מהמלווים הרוחניים הגיעו לתחום זה לאחר קריירה בעבודה סוציאלית, כאח/ות מעשית, פסיכולוגיה, ייעוץ. לעיתים ההתפתחות המקצועית מתחילה מנגיעה אישית, כילדים או נכדים להורים הקשישים שעומדים בפני מצבים לא פשוטים.

במהלך ליווי רוחני נעשה שימוש במגוון כלים, דמיון מודרך, הקשבה והכלה, שיקוף, למידה של חוכמה ומסורות עתיקות מתרבויות שונות, העלאת שאלות פילוסופיות שמספקות אתגר אינטלקטואלי ושימוש בכלי אומנות ודעת. החשוב הוא הנוכחות של המלווה עבור המטופל. נוכחות והקשבה של 100 אחוזים.  

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר