דף הבית » מהי מיאסתניה גרביס ואיך היא משפיעה על קשישים

מהי מיאסתניה גרביס ואיך היא משפיעה על קשישים

מיאסתניה גרביס בקשישיםמיאסתניה גרביס היא מחלה נוירולוגית אוטואימונית. הגוף מזהה את הקישור בין השריר לעצב שאחראי על הפעלתו כגורם זר ומפנה את מערכת החיסון כנגדו.

התוצאה היא שהקישור לא עובד בצורה תקינה והאדם אינו מסוגל להפעיל את השרירים. בדרך כלל המחלה מתחילה מאזור שרירי העיניים שנעצמות ומתפשטת משם לאזור הפנים ואז לשאר הגוף.המחלה התגלתה ב-1895 והסברה הרווחת במהלך כמעט מאה השנים הבאות הייתה שמיאסתניה גרביס היא מחלה ששייכת לצעירים ונדירה מאוד מעל גיל חמישים. במהלך שנות התשעים התברר שהמחלה יכולה לתקוף גם אנשים בגילאים מבוגרים יותר.

ההבדלים במחלה בין צעירים לקשישים

ראשית, קביעת האבחנה הנכונה היא אתגר משמעותי יותר עבור הקבוצה המבוגרת. צניחת עפעפיים, כפל ראייה, חולשת שרירי פנים וקשיים בדיבור יכולים להופיע לצד מצבים נוירולוגים ולא נוירולוגים ששכיחים הרבה יותר בגיל המבוגר. דוגמא למצב נוירולגי שגורם לחולשת שרירי פנים הוא אירוע מוחי.

דוגמא למצב לא נוירולוגי הוא צניחת עפעף שנובעת מהזדקנות העור והתת עור שמתחת לעפעפיים. לכן בגיל המבוגר האבחנה עלולה להשתהות עקב בירור מעמיק יותר שיהיה מכוון כלפי סיבות נפוצות יותר לכאלו תסמינים. לעומת זאת, בצעירים שיגיעו עם תסמינים דומים סף החשד למיאסתניה גרביס הוא נמוך בהרבה וכך האבחנה תהיה גם מהירה יותר.

עדיין לא ברור לחלוטין אם קיים הבדל במהלך המחלה עצמה שנובע מהבדלי הגיל. בכל מקרה חוקרים שמו לב שבגיל המבוגר יותר מהלך המחלה הוא בדרך איטי וקל יותר. התפקוד פחות נפגע במיאסתניה של הגיל המבוגר. עם זאת, התמותה ממיאסתניה גרביס שתוקפת בגיל המבוגר היא גדולה יותר וגם ריפוי מלא נדיר יותר. אחת ההשערות מדוע יש יותר תמותה מתמקדת בכך שהאוכלוסיה המבוגרת סובלת פעמים רבות ממחלות נוספות כגון מחלות לב וריאה.

מגוון תסמינים במיאסתניה גרביס

מיאסתניה גרביס של הגיל המבוגר יכולה להיות מחלה קלה יחסית המתמקדת באזור העיניים בלבד אך היא גם יכולה להיות מחלה חמורה שמגבילה את התנועה בכל שרירי הגוף. ישנה תת קבוצה של חולים שאצלם יש סוג מסוים של נוגדנים.

אותה קבוצה מהווה חלק גדול יותר מקרב החולים שמאובחנים במיאסתניה בגיל המבוגר לעומת החולים הצעירים. אותה תת קבוצה סובלת יותר מחולשה באיזור הצוואר ובשרירי הנשימה ותזדקק לטיפול אינטנסיבי יותר.

הפרעות נשימה והפרעות לב: מסיבוכי מיאסתניה גרביס

אחד הסיכונים המשמעותיים במיאסתניה גרביס היא דיכוי של שרירי הנשימה הנקרא גם מצב חירום מיאסתני. בלעדיהם יש צורך בהנשמה מלאכותית של המטופל עד שמשתלטים על מחלה.

סיבוך נוסף הוא הפרעות קצב שיכולות להיות קטלניות ולכן מטופלים עם מחלה חמורה צריכים להיות מנוטרים ביחידה מתאימה בבית חולים. קיימים גם סיבוכים שנובעים מהעדר תנועה והעדר הפעלת השרירים שצריך לקחת בחשבון.

טיפול תרופתי או ניתוח

כיום אין הבדלים משמעותיים מאוד בגישה לטיפול במיאסתניה בקשישים לעומת צעירים. הטיפול כולל טיפול תרופתי בתרופות שמגבירות את הפעילות של הקישור בין העצב לשריר שנתקף על ידי הגוף. בנוסף יש מצבים שבהם צריך להחליש את מערכת החיסון כדי להחליש את העוצמה בה היא תוקפת את הקישור של השריר והעצב ולכן ישתמשו בתרופות מדכאות חיסון כגון סטרואידים.

בחלק מהמקרים, רופא גריאטרי ימליץ על ניתוח להסרת איבר קטן בגוף הנקרא בלוטת התימוס. כאן יש הבדל בין צעירים לקשישים מכיוון שצעירים מתאוששים מניתוחים בקלות יותר ולכן לרופאים יותר קל להמליץ לצעירים על הניתוח.

קראו גם:

אוסטיאופורוזיס

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר