דף הבית » קשישים תשושי נפש – יועצים לעת זקנה

קשישים תשושי נפש – יועצים לעת זקנה

מצב של תשישות נפש מוגדר כהיחלשות של התפקוד הקונטיבי, אשר כולל בתוכו איבוד זיכרון, חוסר יכולת התמצאות במקום ובזמן, הבנת תכנים בצורה לקויה, בלבול וכדומה.

תשישות נפש נפוצה מאוד בקרב קשישים, שבשלבים מתקדמים נמצאים כזקוקים להשגחה מלאה ולסיוע בהתנהלות היומיומית.

תשישות נפש נגרמת פעמים רבות ממחלות דמנטיות כגון אלצהיימר, אשר פוגעות בתפקודו הקוגניטיבי של הקשיש באופן הדרגתי. קצב התקדמות ההתדרדרות הקוגניטיבית אינו זהה בין האנשים. לעתים רבות, טראומה מסוימת אותה עבר הקשיש, כגון אשפוז לאחר ניתוח או נפילה, מובילה להחמרה במצב.

תשושי נפש – תסמינים

קשישים רבים תשושי נפש סובלים מאיבוד זיכרון, אי שקט, חוסר התמצאות במרחב ובזמן, בלבול, שוטטות, מצבי רוח קיצוניים, דיכאון, חרדה, כעסים, איבוד עניין, אי שליטה על הסוגרים, ופעמים רבות הם מתנגדים לטיפול שוטף, כגון מקלחת ונטילת תרופות. התסמינים שונים מקשיש אחד לקשיש אחר ומדרגות תשישות הנפש השונות.

בכדי לקבוע האם קשיש סובל מתשישות נפש ומהי רמת תפקודו מבחינה קוגניטיבית, הוא צריך לעבור מספר מבדקים אשר כוללים שאלונים ומשימות, אצל אדם המתמחה בפסיכו- גריאטריה. המבדקים בודקים את רמת הזיכרון של הקשיש, את יכולת ביצוע הפעולות היומיומיות ואת כושר ההתמצאות שלו במקום ובזמן.

טיפול בקשישים תשושי נפש

מחלות דמנטיות הן בלתי הפיכות, אך ישנן תרופות אשר מעכבות את ההתקדמות שלהן, ובכך מקלות במעט על אובדן הזיכרון. ישנה דרך טיפול נוספת בקשישים תשושי נפש, המקלה על אובדן הכישורים המנטאליים. טיפול זה מתבצע באמצעות פעילות קוגניטיבית במטרה לאמן את יכולות החשיבה שלהם, על ידי פתירה של תשבצים, משחקי זיכרון ותרגילים בריפוי בעיסוק.

ישנם מוסדות טיפוליים בהם קיימים חדרי חושים. בחדרים אלה מווסתים את השקט שגורם לקשישים תשושי נפש לשוטטות ולפעלתנות יתר, והם נכנסים לאווירת רגיעה מסוימת. כאשר דמנציה נמצאת בשלבים מתקדמים, הגירויים בחדר החושים משמשים לערוץ התקשורת הבלעדי של קשישים תשושי נפש עם סביבתם.

הטיפול בקשישים תשושי נפש שמסוגלים עדיין לנהל אורח חיים באופן עצמאי, הוא פשוט יחסית. אפשר להשאיר אותם בבית יחד עם בני משפחה או עם מטפל מתלווה. כשיכולתם התפקודית מתדרדרת והקשישים תשושי הנפש כבר לא מסוגלים לדאוג לעצמם והם עלולים להזיק לבריאותם, רצוי שהטיפול בהם יעבור לידיהם של בתי אבות או של עובדים זרים לסיעוד.

כאשר ישנה אפשרות של השארת הקשיש בביתו יחד עם מטפל זר, עדיף לעשות כן מכיוון שהוא נשאר במקומו הטבעי והבטוח, ובכך נמנעת טראומה מיותרת של מעבר למקום חדש. לעומת זאת, כאשר הקשיש תשוש הנפש הופך להיות פעלתני ודרושה עבורו תמיכה אינטנסיבית, עדיף להעביר אותו לבית אבות, שכן אדם אחד לא מסוגל לטפל בו לבדו.

בבתי אבות סיעודיים ניתן טיפול הולם לקשישים תשושי נפש, עם השגחה מלאה, פעילויות קוגניטיביות, שירותי סיעוד ופיזיותרפיה מיוחדת. קשישים תשושי נפש מתגוררים בבתי אבות סיעודיים בתוך מחלקות מאובטחות מפני מקרים של בריחה ושוטטות, כך שבני משפחותיהם יכולים להיות רגועים ובטוחים שמאומה לא יקרה להם.

תשושי נפש – זכויות

הביטוח הלאומי מעניק סיוע כספי לצורך מימון של מטפל או עובד זר סיעודי לקשישים שמעוניינים להישאר לגור בביתם שלהם. מי שמעוניין לעבור להתגורר בבית אבות יכול לקבל סיוע כספי במימון השהיה על ידי משרד הבריאות, על פי ההכנסות שיש למשפחה. כמו כן, מס הכנסה מעניק הטבות מס לאנשים שבני זוגם או הוריהם נמצאים במצב של תשישות נפש אשר מתגוררים בבית אבות.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר