דף הבית » גמלת סיעוד

גמלת סיעוד

גמלת סיעודעל פי החוק במדינת ישראל נקבע כי קשיש אשר הגיע לגיל פרישה וזקוק לעזרה בביצוע מטלות יומיומיות או להשגחה צמודה, זכאי לגמלת סיעוד. גמלת הסיעוד ניתנת לרוב לטיפול סיעודי בבית הקשיש, ולעיתים, ניתן להמירה בכסף. מה כוללת גמלת סיעוד ומהם התנאים לקבלה?

גמלת סיעוד – זכאות

כדי להיות זכאי על הקשיש לעמוד בחמישה תנאים עיקריים:
1.    הקשיש זקוק לעזרה של אדם נוסף בעת ביצוע פעולות יומיומיות (כגון בעת אכילה, החלפת בגדים, עשיית צרכים, הליכה וכן הלאה) או שהוא זקוק להשגחה צמודה כד לשמור על בטיחותו על בטחון הסובבים אותו.
2.    על הקשיש להיות תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה (בעבר, גיל הפרישה עמד על 60 לנשים ו65 לגברים, בעוד כיום ישנה מגמה להעלות את גיל הפרישה בהדרגה כך שגיל הפרישה לגברים יהיה 67, ולנשים 64. גיל הפרישה תלוי בשנת הלידה של הקשיש, לכן יש לבדוק זאת מול המוסד לביטוח לאומי).
3.    על הקשיש לגור בביתו ולא בבית אבות או מוסד אחר כגון דיור מוגן, למעט מקרה של קשיש המאושפז בבית חולים כללי במשך 14 הימים הראשונים לאשפוזו. בפסק דין תקדימי שניתן בשנת 2013 נקבע כי מגורים בבית אבות אינם שוללים באופן חד משמעי את הזכאות לקבלת גמלת סיעוד.
4.    הקשיש אינו מקבל גמלה או קצבה ממקורות אחרים.
5.    ולבסוף, על הקשיש לעמוד במבחן הכנסה כפי שהביטוח הלאומי מפרסם מעת לעת.

במידה והקשיש עומד בתנאים הללו, יגיע איש מקצוע לבדוק את הקשיש בביתו כדי לבחון אם אכן הוא זקוק לעזרה או השגחה.

השירותים להם זכאי הקשיש במסגרת גמלת סיעוד

גמלת הסיעוד מאפשרת לקשיש לקבל שירותים שיסייעו לו ולמשפחתו לתפקד בפעולות יומיומיות. בין השירותים להם זכאי הקשיש: שהות במרכז יום, לחצן מצוקה, שירותי מכבסה, אספקת מוצרי ספיגה לקשישים כמו חיתולים חד פעמיים ועזרה של עובד סיעודי (ישראלים בלבד) בבית הקשיש. את השירותים ניתן לקבל מכל חברה המוצגת ברשימות ביטוח לאומי.

השירותים להם זכאי הקשיש נקבעים על ידי ועדה מקומית הכוללת עובד סוציאלי, עובד המוסד לביטוח לאומי ואחות.

שיעורי הגמלה

ישנן שלוש רמות שקובעות מהן סוגי השירותים המגיעים לכל קשיש, הרמה נקבעת לפי מידת התלות של הקשיש בזולת. הרמות מייצגות את מספר השעות להן זכאי הקשיש, מספר השעות נע בין 9.75 שעות שבועיות של טיפול אישי בבית ועד ל-18 שעות שבועיות.

קשיש הבוחר לבקר במרכז יום, יוכל להמיר כשעתיים של שעות טיפול בבית, ביום יחיד ב"מרכז היום לקשיש". ניתן לקבל תוספת שעות שבועיות בהתאם לתנאים נוספים אותם ניתן לבחון במוסד לביטוח לאומי.

חשוב לדעת כי קשיש בעל הכנסה גבוהה יחסית, זכאי רק למחצית ממספר השעות המוזכר לעיל.

קבלת גמלת סיעוד בכסף במקום בשירותי סיעוד

ניתן להגיש בקשה לקבל את גמלת הסיעוד בכסף במקום בשירותים. את הזכאות לכך יש לבדוק מול המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים.

תקופת הזכאות

תקופת הזכאות לגמלת סיעוד היא לשארית חייו של הזכאי, אך היא מחייבת בדיקה תקופתית של הביטוח הלאומי את מצב הקשיש והיא יכולה להשתנות בהתאם למצב הקשיש. במידה ומצב הקשיש החמיר, ניתן לבקש בחינה מחודשת והרחבת סל השירותים הניתנים. בנוסף, במידה ומדובר במגבלת תפקוד זמנית, הגמלה תינתן גם היא, לתקופה מוקצבת מראש.

אופן הגשת התביעה לגמלת סיעוד

הגשת התביעה צריכה להיעשות תוך מילוי טופס ייעודי בסניף הביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים של הקשיש. ניתן לשלוח את התביעה בדואר או לשלוח אפוטרופוס שייצג את הקשיש. יש להוסיף לתביעת הגמלה גם את חוות הדעת של הרופא בנוגע למצבו הבריאותי של הקשיש, וגם אישורים המעידים על כלל ההכנסות של הקשיש.

ערעור על ההחלטה

קשיש אשר תביעתו נדחתה או שהוא חש כי מגיע לו סל שירותים רחב יותר, יכול לערער עליה לפני בית הדין לעבודה. יש להגיש את הערעור תוך 12 חודשים מעת קבלת התשובה של המוסד לביטוח לאומי.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר