דף הבית » רופא גריאטרי

רופא גריאטרי

רופא גריאטריבמדינות המערביות המפותחות, רבים הם האנשים הזוכים לאריכות ימים, אך ככל שהאדם הולך ומזדקן כך הוא גם חשוף למחלות אשר חלקן בלעדיות לגיל המבוגר וחלקן שכיחות גם באוכלוסייה הכללית.

רבים מן הקשישים סובלים לא רק ממחלה אחת, אלא מצירוף של מספר מחלות, מה שמצריך התייחסות מיוחדת לנושא.

לצורך זה נדרש רופא גריאטרי, שהינו מומחה ובקיא בכל המחלות האופייניות לגיל הזקנה. הרופא הגריאטרי מבצע תפקוד והערכת מצבו הבריאותי של הקשיש וכן ובונה לו תוכנית טיפול מתאימה, אשר כל ייעודה הוא לשפר את איכות חייו של הקשיש בביתו ובקהילה.

רופא גריאטרי, מהו?

רופא גריאטרי מתמחה במחלות הקשורות לגיל הזקנה. כיום, בניגוד לעבר, חלק נכבד מהאוכלוסייה חוצה את גיל שמונים, כאשר הצפי הוא לתוחלת חיים ארוכה יותר, מה שמצריך רופאים המתמחים במחלות אופייניות לבני גיל הזהב.

גיל הזקנה מתאפיין לרוב בסוגים שונים של מחלות, כאשר כל מחלה בנפרד דורשת טיפול תרופתי שונה. יתכנו כמובן מקרים בהם תרופה אחת סותרת את השנייה, מה שמצריך ידע נרחב בתחום. רופא גריאטרי נדרש להכיר היטב את המטופל הקשיש ואת כל המחלות הפיזיות והן הנפשיות מהן הוא סובל, על מנת להעניק לו טיפול אופטימאלי.

רופא גריאטרי ידע לזהות למשל, למה לשייך את בעיית הבלבול, אשר ממנה סובל המטופל שלו. וכן האם היא קשורה לרגרסיה ביכולות מנטאליות האופייניות לגיל זה, או שמא העניין קשור למשהו אחר כגון מחלות לב.

רופא גריאטרי ומחלות גיל הזקנה

להזדקנות הגוף יש מחיר. חלק מהמחלות בהן יחלה הקשיש אינן דווקא מאפיינות אך ורק את גיל הזקנה. הן יכולות להופיע גם בגילאים צעירים, אך ישנן מחלות המאפיינות יותר מכל קבוצת אוכלוסייה אחרת את אוכלוסיית המבוגרים ודורשות פתרונות סיעוד.

מחלות השכיחות בגיל הזהב

  • אלצהיימר – מחלה חשוכת מרפא של מערכת העצבים המרכזית, אשר מתאפיינת בניוון תאי העצב במוחי הידרדרות ביכולות קוגניטיביות ובסופו של דבר מובילה למוות.
  • פרקינסון –  מחלה בעלת מאפיינים ניווניים של מערכת העצבים. זוהי מחלה המחמירה עם הזמן וכוללת הפרעות מוטוריות עקב חוסר בדופמין.
  • דמנציה – מחלה המתבטאת באיבוד איטי של הזיכרון, שינויים התנהגותיים ובעיות בתקשורת.
  • אי שליטה על הסוגרים – בעיה זו הינה מעיקה ומביכה ומתאפיינת בחוסר שליטה במתן שתן.
  • ירידה בתפקוד המנטאלי – הפרעות בזיכרון, התמצאות במרחב, חשיבה, ריכוז וכושר שיפוט.
  • אוסטיאופורוזיס – מחלת דלדול עצם, האופיינית יותר לנשים ועלולה לגרום לשברים.
  • דיכאון – קשישים מועדים יותר ללקות בדיכאון בשל הקשיים והמשברים המאפיינים את גיל הזקנה.
  • פצעי לחץ – הנובעים בשל חוסר היכולת לנוע ושכיחים יותר בקרב קשישים.
  • קשישים גם מועדים יותר לנפילות חוזרות ונשנות המובילות לחבלות בגוף, בעיות בשיווי המשקל ועוד.

רופא גריאטרי והערכה גריאטרית

רופא גריאטרי מבצע הערכה גריאטרית של הקשיש, הכוללת בדיקה מקיפה של המצב התפקודי והמצב הקוגניטיבי, הערכת מצבו התזונתי של הקשיש, הערכת מצב נפשי וכן כוללת בדיקה לגבי הסביבה התומכת של הקשיש, באם ישנה אחת כזו.

באמצעות האבחנה יקבע רופא גריאטרי מהן התרופות אותן צריך ליטול הקשיש, אילו הן הדרכים המתאימות לטפל בו ואופן ביצוע מעקב. על ידי הערכה מקיפה ניתן יהיה לייעל את הדרכים לטיפול בקשיש, מה שגם יוביל לשיפור בתפקוד שלו ויפחית את הסיכויים לדיכאון.

הערכה גריאטרית אצל קשישים באמצעות רופא גריאטרי יכולה למנוע את הזדקקות הקשיש למוסדות סיעודיים (בית אבות סיעודי, בית אבות לתשושי נפש) ולמצבי סיכון שכתוצאה מהם עלול הקשיש למצוא עצמו יותר ויותר בחדרי מיון.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר