דף הבית » נפילות קשישים הן לא גזרה, כך תתמודדו עם זה

נפילות קשישים הן לא גזרה, כך תתמודדו עם זה

נפילות קשישים נראות לרבים מאיתנו כמו גזרת גורל, חלק "טבעי" מהליך ההזדקנות של הגוף. הנקודה החשובה היא שהתבוננותנפילות קשישים הן לא גזרה, כך תתמודדו עם זה בנפילות בצורה כזו מעלה את רמת הסיכון. יש כיום מכלול דרכים להקטין את הסיכויים לנפילות ולנזקים החמורים הנובעים מהן, לרבות שברים, אשפוזים, פגיעה תפקודית וגם ירידה ביכולת ההתנהלות העצמאית של הקשיש. במקרים הקיצוניים, הנפילות עלולות להציב את האדם המבוגר בפני סכנת חיים מוחשית.

המסע להקטנת הסבירות לנפילות קשישים עוברת בין הרבה מאוד תחומים הרלוונטיים לחייו של האדם המבוגר, כפי שנראה במאמר הנוכחי.

מניעת נפליות קשישים מתחילה בהתאמת הבית ונגישות

הנתונים מראים שרוב הנפילות מתרחשות בבית. הבית אמור להיות הבטוח ביותר עבור האדם המבוגר, אולם עקב תכנון לא נכון או היעדר תשתיות הוא הופך לעיתים למוקד סכנה מוחשי. ניתן למצוא המלצות והנחיות ספציפיות לכל אחד מחללי הבית, וחשוב לפעול בהתאם. אם לוקחים כדוגמה את חדר הרחצה והשירותים, רצוי מטבע הדברים שהרחצה תתבצע במקלחון ולא באמבטיה. יש להתקין אביזרי בטיחות שונים: החל מריצוף מונע החלקה, דרך שטיחי גומי ועד לידיות אחיזה ולכיסאות רחצה. חלק מהשינוי הוא אימוץ הרגלים נכונים ובטוחים של האדם המבוגר, למשל לנגב את גופו לפני היציאה מהאמבטיה או להעדיף של סבון נוזלי על פני סבון מוצק.
במקומות שונים באינטרנט תמצאו המלצות מועילות, ולעיתים רשמיות, הנוגעות לכל אחד מחללי הבית האחרים: המטבח, הסלון, חדר השינה ועוד. כמובן שיש לחשוב גם על המעבר בין חללי הבית השונים ועל עזרים שיסייעו בכך, דוגמת מעלון או מעלית ביתית.

באים לעזרתנו – שלל אביזרי עזר

כיום מוצעים מגוון אביזרי עזר ואורתופדיה, חלקם מקטינים בצורה ישירה או עקיפה את הסיכויים של האדם המבוגר לסבול מנפילות. אבחון אורתופדי מקיף יאפשר לאדם המבוגר לדעת את מצבו ולאילו עזרים הוא זקוק למען שיפור ההתניידות שלו והקטנת הסיכונים. מקל או הליכון הם פריטים בסיסיים להגדלת הבטיחות בקרב אנשים מבוגרים הסובלים מחולשה או מחוסר יציבות, כאשר חשוב לבצע התאמה מלאה שלהם למאפייני האדם המבוגר באמצעות אורתופד או פיזיותרפיסט.

הקפדה על אורח חיים אקטיבי

למרבה הצער, ממש לא מובן מאליו שהאדם המבוגר הממוצע יהיה פעיל מספיק מבחינה גופנית. הקשיים הנלווים לפעולות פיזיות מאומצות רבות, יחד עם החשש האפשרי מנפילות ומפגיעות אחרים, מביאים לאורח חיים פאסיבי במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת. לעיתים גם היעדר המסגרת התעסוקתית או החברתית מחמיר את המצב, ומביא לכך שהמבוגרים נמצאים בביתם רוב שעות היום בלי לנוע יותר מדי.

חרף הקשיים, חשוב לנסות ולהתמיד בפעילות גופנית ככל שניתן, גם אם יושבים בכסא גלגלים ניתן להפעיל את הגוף. הפעילות הגופנית יכולה להיות בסיסית יחסית, למשל הליכה כמה פעמים ביום, אבל לסייע רבות בהיבטים של חיזוק השרירים והעצמות, הגדלת הגמישות וטווחי התנועה, שיפור היציבות, המרצת זרימת הדם וכן הלאה. ניתן להצטרף למסגרות של פעילות גופנית מותאמת לאדם המבוגר, דוגמת פיזיותרפיה, ובכך להאיץ את השינוי החיובי.

גם תזונה עשויה לבוא לעזרת הקשיש

על פניו, נראה שאין קשר הדוק מדי בין התזונה של האדם הקשיש לבין הסיכונים שלו לנפילות ולפגיעות אחרות. אולם הקשר הזה קיים בפועל, והוא יכול להיות הדוק יותר ממה שאתם חושבים. תזונה משפיעה על הבריאות של האדם המבוגר, האיזון שלו ותקינותם של המדדים השונים, וכל אלו משפיעים על הסבירות לנפילות.

בין ההמלצות המרכזיות עבור בני גיל הזהב, ניתן למנות אכילה של מאכלים מגוונים מקבוצות המזון השונות ושתייה של כמות מספקת של מים מדי יום. חשוב לאכול בזמנים קבועים, פחות או יותר, ובהיעדר להימנע מדילוג על ארוחה מסוימת – מצב שעלול ליצור חולשה, עייפות וסחרחורות, היוצרים מטבע הדברים סכנת נפילה.

מקורות ולקריאה נוספת:
Falls in the Elderly – NCBI
Prevention of Falls in Older People – Geriatrics
Important Facts about Falls – CDC

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-9033590

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר